Warren Beatty: Punaiset (1981)

Sattuma tai sitten ei. Punaiset elokuvan taustahenkilö, USA:n kommunistijohtaja John Reed eli 1887- 1920, kun taas ruotsalainen työväenrunoilija Dan Andersson 1888-1920. He voisivat kumpikin olla minun esikuviani idealistisine, kauniine unelmineen ja aatteineen. Sitä paitsi he harrastivat kirjoittamista - ja rakastivat.

Elokuva paikkasi - jälleen kerran - hataria historiatietojani - tällä kertaa ensimmäisestä maailmansodasta ja vallankumouksista itänaapurissa.

Elokuvassa myös korostuu yleisten tapahtumien ja yksityiselämän ristiriidat ihan tarpeeksi uskottavalla tavalla, vaikka bolsevikki Grigori Zinovjev ja näytelmäkirjailija Eugen O´Neill yrittävät väittää, että vain jompi kumpi - yleinen tai yksityinen on tärkeätä. Ehkä on hyvä muistaa että elokuva valmistui vuonna 1981, kun vahvasti oikealle kallistuva Ronald Reagan, elokuvan ohjaajan ja pääosan esittävän Warren Beattyn kollega oli presidenttinä.

Kommentit

  1. Tätä elokuvaa voi katsoa hyvin monesta eri näkökulmasta.

    Itseäni ilahdutti päähenkilön ja Louisen parisuhteen kuvaus, joka oli aikakauden moraalikäsityksiä rikkova ja siinä oli tasa-arvon ja vapaan suhteen elementtejä.

    Aikalaistodistajien muistelut oli myös rohkea veto ohjaajalta ja se toi mielenkiintoisen lisän tarinaan.

    Petrogradia esittävät kuvat Helsingin tutuista paikoista olivat myös kiinnostavia.

    Kaiken kaikkiaan elokuva oli kuitenkin turhan järkälemäinen ja vähän hahmoton, eikä oikein jaksanut pitää otteessaan loppuun saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin - mainitsemasi hyvät puolet tuntuvat tutuilta minullekin, vaikka en niitä bolgissani hoksannut mainita.

      Minulle nämä historiaa valaisevat tarinat - olkoon fiktioitakin - palauttavat aina mieleeni oman historiatuntemukseni isot aukot, joita oman aikani kouluopetus jätti.

      Nyt kävi jälleen kerran niin, että elokuvan katsominen sai minun tarkistamaan tapahtumien päälinjoja.

      Poista

Lähetä kommentti